fredag den 22. juni 2012

Lynet McQueen Kage / Lightning McQueen Cake

Denne kage hyggede jeg mig med at lave midt i flytterodet:
I made this cake surrounded by moving boxes in my new appartment:Lucas mor ønskede sig en McQueen Kage, og det burde ikke være et problem, men jeg må indrømme, at jeg blev lidt nervøs, da hun sagde, at hun havde et billede af hvordan den skulle se ud. For det første, så kan jeg aldrig kopiere et billede helt. For det andet, hvis jeg kunne, så er jeg ikke sikker på, at jeg ville have lyst til at kopiere fuldstændigt - man vil jo gerne sætte sit eget præg på kagen. Og for det tredje, så kan jeg jo ikke være sikker på, at den der oprindeligt har lavet kagen vil bryde sig om det - nogen ser det som smiger, og andre føler at man stjæler deres idéer. Jeg blev ikke mindre nervøs, da hun sagde, at hun selv havde taget billedet inde ved en bager, men jeg vidste, at kagen så enten var ret simpel (en bager skal jo tjene penge på sådan en kage, og kan ikke bruge så lang tid på at pynte den, som kagenørder gør), eller også var det en total fantastisk kage, lavet af en entusiast, og som jeg aldrig ville kunne leve op til.... det var så heldigvis en af de simple, så jeg pyntede alligevel lidt på den.
Lucas' mother wanted a McQueen Cake, which shouldn't be a problem, but admittedly I got nervous when she said she had a picture of what she wanted it to look like. First of all, I can never totally copy a picture. Second, if I could, I am not sure I would want to - you sort of want to put your own touch on a cake. And lastly, you often don't know how the original decorator feels about you copying their work - some find it flattering, and some feel that you are stealing their ideas/design. I didn't get any calmer, but at least hopeful, when she said it was a picture she took herself at a bakery. After all that meant the cake would either be simple (those bakers have to make money on these cakes and can't spend the hours decorating, that cakegeeks do), or it would be a fantastic cake, made by some enthusiast whose work I could never live up to.... luckily it was the former, so I changed the rather blocky looking appearance with visible joins, and added some details.


Kagen var lavet af Drømmekagebunde med Skildpaddecreme og Jordbærmousse, smurt op med Chokoladesmørcreme og overtrukket med Pettinice fondant.
The cake was made of Dreamcake layers with Caramel-chocolate Creme and Strawberry Mousse, coated in Chocolate Buttercream and covered with Pettinice fondant.


Da det ikke altid er nemt at skære en fyldt kage i form, lavede jeg nogen afvigelser fra min normale fremgangsmåde. Jeg rørte lidt af luften ud af kage-dejen før jeg bagte den, så kagen blev lidt tungere men også mere skærefast. Desuden sparede jeg på bærfyldet (som erfaringsmæssigt giver mig de største problemer), og kompenserede ved at bruge mere af Skildpaddecremen. Og faktisk drillede kagen slet ikke. Bilen er lavet af en 23x33 cm kage, hvor en tredjedel er skåret fra i bredden, den tredjedel er så halveret i længden og placeret ovenpå kagen, og så er kagen skåret i form, og alt der er skåret fra, er brugt igen:
It isn't always easy to carve a filled cake, so I made some changes to my usual routine. I stirred the batter a little extra to deflate it a bit before baking, which makes a denser and not so airy cake, but it is better suited fur cutups. I also used less of the berry filling than normally (as experience tells me, this is the filling that causes most sliding and bulging issues), and compensated by using extra of the caramel-chocolate filling. And the cake actually wasn't any trouble to cut.
The cake is made from a 9x13 inch oblong cake, where a third of the cake has been cut of the width. this third has then been halfed lengthwise and placed on top of the cake, before carving the cake and all cutoffs have been reused elsewhere on the cake:


Jeg skar lidt kage ud med en cirkel-udstikker, for at lave plads til hjulene, inden kagen blev smurt op. Kagen blev smurt op over 3 gange, men jeg har kun billede fra det første lag kom på:
I cut some cake using round cutters, to make room for the wheels, before crumbcoating the cake. The cake was covered in 3 layers of buttercream, but I only have a picture of the first layer:


Kagen var nem nok at overtrække, og det var nemt nok at håndmale flammerne på, omend det ville have været hurtigere, hvis jeg havde haft rød pulver farve (Det skal jeg altså huske, næste gang jeg bestiller hjem). Til gengæld tog det lang tid at skære "lightyear" ud i fri form i 8 eksemplarer - men mest fordi jeg spildte et par timer med en skarp kniv, som bare ikke var skarp nok, inden jeg tog mig sammen til at rode rundt i flyttekasserne, indtil jeg fandt min skalpel. Jeg hader forresten bogstavet "G"...
The cake was easy enough to cover, and it was easy to handpaint the flames on the decorations, although it would have been faster if I had had some red dusting powder (I really need to remember to order some). On the other hand it took quite some time to cut out 8 copies of "lightyear" in freehand - but mostly because I wasted a couple of hours cutting it with a sharp knife, but not being happy with the result, I scrapped it, rummaged through the moving boxes for my scalpel and made new ones. Btw - I now hate the letter 'G'...

Alt i alt, så var der faktisk ikke noget, der gik galt denne gang, så jeg var tilfreds med resultat, og det var Lucas mor heldigvis også :)
All in all, nothing really went wrong this time, and I was happy with the result - and fortunately so was Lucas' mother :)

7 kommentarer:

 1. Hejsa...Super cool bil
  Hvilke bogstavudstikker bruger du...
  Kan man male med det samme, man har lagt fondant på kagen...
  Hvilke farve Har du brugt til indfarving,samt den gule...
  Det var lige 3 spørgsmål på en gang

  KH Nathalia

  SvarSlet
 2. Ups lige et spørgsmål mere :o)
  Hvordan kan du skrive/male så småt på hjulene...
  Kunne godt selv tænke mig at lave en bil, men er lidt nervøs for om det er for svært :o) og hvordan man gør kan jeg jo se her det en sej hjemmeside du har

  KH Nathalia

  SvarSlet
 3. Jeg har brugt http://www.deleukstetaartenshop.nl/cutters-tappit-cutters-alphabet-tappits-lower-case-iscripti-p-222.html til bogstaverne (Lucas, Rust-eze). Bemærk at linket kun er til de små bogstaver. De store bogstaver og tal er her: http://www.deleukstetaartenshop.nl/cutters-tappit-cutters-alphabet-numbers-tappits-upper-case-iscripti-p-221.html.
  Mht til farver, så har jeg brugt færdigfarvet rød og sort fondant fra Pettinice, da jeg synes at de 2 farver er alt for besværlige at lave selv, mens den gule er indfarvet med Wilton's yellow.
  Jeg lader det jeg udstikker tørre lidt, inden jeg maler det, da det virker bedst på en tør overflade.
  Mht skrift på hjulene, så har jeg ingen udstikkere, der er så små, så jeg skar dem selv ud i fri hånd. Det er tidskrævende, men kun G'et er egentlig besværligt. Resten er nemt nok. Det kræver en meget skarp kniv eller helst en skalpel at skære så små bogstaver ud. Og det hjælper, hvis man lader den udrullede fondant (tilsat tylose) tørre lidt inden man skærer i den.
  Kagen er ikke svær at lave, men det tager som regel længere tid at dekorere end jeg lige går og tror. Held og lykke med projektet, og bare spørg igen, hvis du har flere spørgsmål, eller jeg ikke har svaret klart nok.

  SvarSlet
 4. Hej igen tusinde tak for svar :o)

  Så vil jeg lige høre dig om de udstikker er nogle hvor man kan trykke ud ligesom de plunger man kan købe el om det er dem man selv skal sidde og bøvle med at få ud

  KH Nathalia

  SvarSlet
 5. Det er bogstavlinelaer, så nok dem du synes er bøvlet. Jeg har dog aldrig problemer med dem. 80 % af tiden, bliver bogstavet liggende på bordet, når jeg løfter linealen. Resten af tiden lirker jeg et hjørne ud med en tandstik og får nemt resten ud. Bare husk at bruge fondant med tylose i, og hvis du generelt har problemer, så lad den udrullede fondant tørre lidt (5 min) inden du bruger linealen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak...Men hvilke fondant bruger du måske derfor jeg har problemer..

   Tusinde tak fordi du svarer så hurtigt

   Slet
  2. Jeg bruger mange forskellige mærker af fondant, men den jeg synes er nemmest at arbejde med (især som nybegynder) er den fra Wilton. Den er så bare ikke den bedste rent smagsmæssigt. Ellers bruger jeg gerne SatinIce (men den skal man være lynhurtigt, hvis man overtrækker kagen med den, da den tørrer meget hurtigt, og man ellers får elefanthud (rynker i overfladen)), og min røde og sorte fondant er som regel fra Pettinice. Den er meget blød og kræver ekstra meget tyllose i, hvis jeg bruger den til fx. blomster, bogstaver og større modelleringer.
   Når jeg bruger Wilton's fondant til at lave bogstaver med, så tilsætter jeg 1 tsk tyllose pr 150-200 g fondant, og ruller den meget tyndt ud - man skal kunne se igennem fondanten. Når den er så tyndt udrullet, så rører fondanten ikke ved "toppen" af linealen, når du udstikker, og derfor hænger den heller ikke fast der, og når det så kun er siderne, der kan hænge fast, så er det heller ikke så svært at lirke bogstaverne ud.

   Et andet trick til at få bogstaver (og andet pynt ud af udstikkere) er ellers at ælte et lille stykke ren fondant godt blød, gerne med en dråbe vand til den er klistret, og så klistre klumpen bagpå fondanten, der sidder fast i udstikkeren, og bruge dit nye "greb" til nemt at løfte bogstavet ud - denne metode er især god til meget sarte små, finurlige, eller detaljerede forme/udstikkere, hvor man ikke vil risikere at ødelægge noget med at prikke det ud.

   Slet